Homeless Word Cup Tampere 2020

06.03.2020

Tampereella järjestetään 28.6.-5.7.2020 Asunnottomien jalkapallon MM-kisat, Homeless World Cup Tampere 2020. Kisoihin saapuu 500 pelaajaa 45 maasta.

Globaalisti asunnottomuuden syinä ovat köyhyys, kuivuus, sodat, luonnonmullistukset ja päihteet. Jalkapallon avulla entinen asunnoton voi ymmärtää, että elämän paremmaksi muuttaminen ja normaaliin arkeen palaaminen on mahdollista. Kun asunnoton lähtee mukaan jalkapallotoimintaan, hän luo suhteita muihin ihmisiin ja löytää joukkuekavereita, joihin voi luottaa. Jalkapallo tuo rytmiä elämään ja toimii muutoksen välineenä.

Apua sitä tarvitseville

Jalkapallo yhdistää ja inspiroi ihmisiä ympäri maailman. "MM-kisojen tarkoituksena on nostaa asunnottomuus keskustelun aiheeksi maailmanlaajuisesti. Asunnottomuus on globaali ilmiö, mutta se näkyy eri maissa ja maanosissa hyvinkin erilaisena." kertovat projektipäällikkö Jaakko Hautamäki ja tapahtumajohtaja Perttu Pesä. "Tampereen MM-kisoissa teemana on myös juhlistaa pelaajien uutta elämää sekä tuoda näkyväksi yhteisöllisyyttä ympäri maailman. Kisat ovatkin ensisijaisesti sosiaalinen tapahtuma ja jalkapallo yhdistävä tekijä" jatkaa Hautamäki.


Asunnottomien jalkapallon MM-kisoihin voivat osallistua entiset asunnottomat ja päihdeongelmaiset pelaajat. Pelaajat joukkueisiin valitaan aina sosiaalisin perustein: pelaajan on täytynyt olla asunnoton viimeisen kahden vuoden aikana tai hänellä on ollut päihdeongelma.

"On ainutlaatuista, että suomalaiset sosiaalialan toimijat tekevät yhteistyössä näin isoa projektia, pääsemmekin hyödyntämään kisoissa kaikkien toimijoiden verkostoja'' kertoo tapahtuman koordinaattori Krista Hamunen. "Kaikki ovat tervetulleita tekemään yhteistyötä kisojen hyväksi, tapahtumaan tarvitaan yli 200 vapaaehtoista" jatkaa vapaaehtoistyön päällikkö Hanni Nurmi.

""Tampereen MM-kisoissa teemana on juhlistaa pelaajien uutta elämää sekä tuoda näkyväksi yhteisöllisyyttä ympäri maailman."

Kisat järjestetään vuosittain eri puolilla maailmaa. Ensimmäiset kisat pelattiin kesällä 2003 Grazissa Itävallassa. Vuodesta 2010 lähtien mukana on ollut myös naisten turnaus. Miesten joukkueita osallistuu 48 maasta ja naisten joukkueita 16 maasta. Suomi on ollut mukana vuodesta 2006. Vuoden 2019 MM-kisat pelattiin 27.7.-3.8. Cardiffissa Walesissa.

Kisapaikkana toimii Tampereen stadion Ratinassa. Tampereen stadionin ja Ratinan ostoskeskuksen yhteydessä olevien kolmen street soccer -kentän ympärille luodaan kansainvälinen tapahtumatori viikon ajaksi. MM-kisoihin liittyen järjestetään myös seminaareja, työpajoja sekä päivittäin vaihtuvaa ohjelmaa. Kansainvälisen tason MM-kisat järjestetään yhteistyössä Tampereen kaupungin sekä suomalaisten kansalaisjärjestöjen Diakonissalaitoksen, Nauhan, Pelastusarmeijan, Suomen Palloliiton ja Suomen Homeless Academy ry:n kanssa.

Lisätietoja: 
Projektipäällikkö Jaakko Hautamäki, Diakonissalaitos, GSM 050 502 2577, jaakko.hautamaki@hdl.fi

Tapahtumakoordinaattori Krista Hamunen, Diakonissalaitos, GSM 050 502 2733, krista.hamunen@hdl.fi

Hanketyöntekijä Keijo Laapas, Nauha, GSM 050 477 2004, keijo.laapas@hdl.fi

Media ja markkinointi Niina Salo, Nauha, GSM 050 560 6553, niina.salo@nauha.fi

Vapaaehtoistyön päällikkö Hanni Nurmi, Nauha, GSM 045 874 1550 hanni.nurmi@nauha.fi

Tapahtumajohtaja Perttu Pesä, Tampereen kaupunki, GSM 050 587 6200 perttu.pesa@tampere.fi

Tapahtuman kansainväliset www-sivut: homelessworldcup.org